<<Terug
 • De Grote Poezieprijs van Vrouwkje Tuinman

  De Grote Poezieprijs van Vrouwkje Tuinman

  16 september 2020
  Afgelopen maart won Vrouwkje Tuinman de Grote Poezieprijs 2020, voor haar bundel Lijfrente. Een deel van het prijzengeld moet worden besteed aan een project naar eigen keuze, ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie. Vrouwkje Tuinman koos voor de ondersteuning van een expo rond dichter en beeldend kunstenaar F. Starik:

  "U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft..." [...] "Voor nu is het genoeg dat u begrijpt dat ik mezelf als een Museum opvat, een verzameling van curieuze indrukken." F. Starik

  In 2018 overleed dichter en beeldend kunstenaar F. Starik, partner van Vrouwkje Tuinman. In 2019 heeft zij zijn laatste twee boeken bezorgd, en zelf de bundel Lijfrente over hem gepubliceerd. In het Literatuurmuseum te Den Haag heeft fotografe Andrea Stultiens met medewerking van Tuinman een expositie over zijn huis en hoofd gepresenteerd: Leven als museum. In 2021* zijn zij uitgenodigd om een nieuwe expositie te maken, dit keer in het Stadsarchief Amsterdam.

  Tuinman: "De expositie borduurt voort op Leven als museum, maar wordt een heel andere. Dit keer maken we geen gebruik van het archief van het Literatuurmuseum, maar van ons eigen archief en nieuw, eigen werk. Uitgaand van Stariks principe Mijn leven als museum (het gelijknamige boek verscheen in 1993) verkennen we de diverse manieren waarop hij dit adagium vormgaf. We zetten de manieren centraal waarop hij de ‘geleefde’ werkelijkheid steeds weer vertaalde in woord en beeld, maar ook van woord naar beeld en vice versa, en hoe hij vervolgens kwam tot een nieuwe, ‘te leven’ werkelijkheid."

  In driedimensionale ‘kijkdozen’ komen beeld, tekst en voorwerpen samen. Met de bijdrage vanuit het prijzengeld van De Grote Poëzieprijs kan de expositie worden uitgebreid met een boek met niet eerder gepubliceerde gedichten van Starik en nieuw werk over hem, door Tuinman geschreven, als ode aan de redactie die de geliefden heen en weer pleegden op elkaars werk.

  *wegens Corona is de planning van de expositie onzeker.