<<Terug
 • Ruim 10.000 inzendingen Turing Gedichtenwedstrijd

  20 november 2014

  Afgelopen weekend sloot de inzendingstermijn voor de zesde Turing Gedichtenwedstrijd, met in totaal 10.355 gedichten op de teller. De felbegeerde hoofdprijs van € 10.000 trok dit jaar 10 % meer deelnemers: 3.319. Daaronder bevinden zich 542 Vlamingen. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 4 februari 2015, tijdens de slotavond van de Poëzieweek 2015 in de Stadsschouwburg Amsterdam.

   

  Gerenommeerde jury

  De jury van de zesde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd bestaat dit jaar uit Dichter des Vaderlands Anne Vegter (juryvoorzitter), Joke Hermsen (schrijver en filosoof), Philip Hoorne (dichter, schrijver en recensent), Ingmar Heytze (Dichter, schrijver, columnist, performer en presentator) en Françoise Geelen (medeoprichter Turing Foundation).

   

  Selectie op basis van anonimiteit 

  Redactieleden van poëzietijdschrift Awater en Poeziecentrum Gent / De Poëziekrant maken een eerste selectie en bepalen welke 1000 gedichten naar de tweede ronde gaan. Deze top 1000 wordt door hen voorzien van een persoonlijke beoordeling. De redactie stelt vervolgens de Top 100 samen, waaruit de jury de prijswinnaars kiest. De top 1000 en de Top 100 worden eind december 2014 bekend gemaakt. De gedichten worden anoniem beoordeeld.

   

  Erkenning en publicatie

  Behalve de hoogste geldprijs voor 1 gedicht ter wereld - € 10.000 – valt er meer te winnen bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Zo wordt de tweede en derde plaats beloond met respectievelijk € 1.500 en € 1.000 en wordt de Top 100 gebundeld in een bloemlezing van Uitgeverij Van Gennep. Een selectie hieruit wordt voorgedragen in het NOS-radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

   

  Doel van de wedstrijd

  De wedstrijd wordt georganiseerd door de Turing Foundation in samenwerking met de Poëzieclub en Poëziecentrum Gent. Bedoeling van de organisatoren is om poëzie breder onder de aandacht te brengen en meer mensen van poëzie te laten genieten. Voor de afgelopen vijf edities werden in totaal ruim 55.000 gedichten ingezonden.