<<Terug
 • Jury bekend!

  9 oktober 2014
  Wie gaan bepalen wie het beste Nederlandstalige gedicht van dit jaar schrijft?

  De nieuwe juryleden van de Turing Gedichtenwedstrijd 2014 zijn bekend. Naast Dichter des Vaderlands Anne Vegter zullen dit jaar schrijfster en filosofie Joke Hermsen, dichter en performer Ingmar Heytze, dichter en recensent Philip Hoorne en Françoise Geelen, mede-oprichtster van de Turing Foundation, plaatsnemen in de jury.

  De jury wordt aangevoerd door de Dichter des Vaderlands Anne Vegter (1958). In 1992 verscheen haar eerste dichtbundel Het veerde, later gevolgd door Aandelen en obligaties (2002), Spamfighter (2007) en  et lovend ontvangen Eiland berg gletsjer (2011), met illustraties door haarzelf, dat werd bekroond met de Awater Poëzieprijs. In 2004 won Vegter de Anna Blamanprijs voor haar hele oeuvre. Van 2013 tot 2016 bekleedt Anne Vegter het ambt van Dichter des Vaderlands. Zij is na Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr de eerste vrouwelijke dichter met deze eretitel.

  Joke J. Hermsen (1961) is schrijver en en filosoof. Zij publiceerde diverse artikelen over contemporaine filosofie en literatuur, vertaalde Franse en Nederlandse dichters, doceerde filosofie aan de Universiteit Tilburg. Haar laatste essaybundel Stil de tijd werd in 2011 bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs.

  Ingmar Heytze (1970) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tien dichtbundels. De meest recente, Ademhalen onder de maan, verscheen in 2012. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad.

  Philip Hoorne (1964) publiceerde in een millennium vijf dichtbundels, waarvan de eerste, Niets met jou, werd uitgebracht in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij, en de laatste luistert naar de prikkelende titel Het is fijn om van pluche te zijn.