EDUCATIE

Aan De Grote Poëzieprijs zijn educatieve programma's verbonden die poëzie op een plezierige, effectieve en laagdrempelige manier toegankelijk maakt voor een jong publiek. Via deze programma's maken honderden kinderen en jongeren uit heel Nederland en Vlaanderen kennis met het werk van de genomineerde dichters voor De Grote Poëzieprijs.Het programma start op school in de klas. De lessen worden gegeven door vakdocenten van School der Poëzie. Aan de hand van een speciaal samengestelde werkbundel, met poëzie van de genomineerden voor De Grote Poëzieprijs, gaan de jongeren aan de slag met het lezen, bespreken en het zelf schrijven van gedichten.

Na de lessen worden de jongeren met de mooiste gedichten geselecteerd om op te treden in één van De Grote Poëzieprijs-Revues: een wervelende literaire show met optredens van genomineerde dichters, dansers, artiesten en muzikanten. De hoofdrol is weggelegd voor de dichters in de dop. Zij brengen hun werk op de planken.
Een deskundige jury, waarin ook een genomineerde dichter voor De Grote Poëzieprijs plaatsneemt, beoordeelt alle voordrachten en bepaalt wie er met de prijzen vandoor gaan.

In aanloop van de prijsuitreiking van De Grote Poëzieprijs 2021 werd er een werkbundel gemaakt die gebruikt kan worden in het onderwijs rondom hedendaagse poëzie. De werkbundel download je hier, en de schrijfopdrachten hier.