STIMULERINGSPRIJS

De prijs is een geldprijs van €10.000, waarvan €2.000 bestemd is ter stimulering van een opkomende podiumdichter naar keuze van de winnaar. Ellen Deckwitz koos hiervoor Jasper Albinus, Babs Gons Veronique Efomi en Rodaan Al Galidi Ildikó Snijders.

Ellen Deckwitz kiest Jasper Albinus als kansmaker op de prijs voor opkomend talent, als onderdeel van De Johnny 2021. Ze noemt Jasper een multi-talent: "Zowel op het podium als op papier valt zijn werk op door de muzikaliteit, de gelaagdheid, de vindingrijkheid. Iemand wiens Moluks-Indische wortels zorgen voor aangrijpende gedichten, die niet alleen de eigen identiteit bevragen, maar ook die van een Nederland waar er voor de uitzondering op de regel steeds minder ademruimte is."
Jasper Albinus (1997) treedt sinds een aantal jaar op als dichter en spoken word-artiest. Zijn dichtkunst en performance gebruikt hij als instrumenten om vraagstukken rondom identiteit, geschiedenis en politiek voelbaar te maken. Soms staat hij op een literair festival, dan weer in het theater of hij levert een poëtische bijdrage aan een debat. Hij is aangesloten bij het spoken word platform Poetry Circle en werd in 2020 door NRC Handelsblad  uitgekozen als een van de 101 Nieuwe Talenten in de Lage Landen. Hij is op 8 oktober, 13 november en 18 december te zien bij Mooie Woorden Utrecht, en in de Theatervoorstelling Boys Won’t Be Boys o.l.v. Rikkert van Huisstede.

foto: Renée Hilhorst

Babs Gons kiest Veronique Efomi als kansmaker op de stimuleringsprijs als onderdeel van De Johnny 2021. "Veronique Efomi is een performance artiest die me enorm ontroert, ze is krachtig en kwetsbaar tegelijk op het podium, ze legt zich helemaal bloot in de taal. Ik wil haar na een performance altijd mee naar huis nemen om haar nog wat langer te koesteren maar nog liever wil ik dat meer mensen kennis maken met het verhalen en haar performance, ze verdient een groter podium", schrijft Babs.

De Congolese-Nederlandse Veronique Efomi (1990) is dichteres, spokenword-artieste, songwriter en auteur. Ze is naar eigen zeggen ‘een huppelende brug tussen het publiek en verstopte emoties’,. Veronique gebruikt thema’s als haar jeugd, relaties, verschillende taboes, angsten en vrouwelijkheid. Haar verhalen zijn waargebeurd, ritmisch en rijmend, met een mix van opluchting, kracht en kwetsbaarheid, die verscholen liggen onder driedubbele lagen, onverwachte wendingen en met vlagen van absurdisme. In 2015 maakte ze haar debuut op het podium van Mensen Zeggen Dingen. Veronique Efomi stond o.a op het Holland Festival, Toneelgroep Oostpool, Museum Arnhem en Babs' Woordsalon. In 2019 is Veronique Efomi vernoemd tot één van de Makers van Arnhem (2019). In 2020 verscheen haar debuutalbum 'De Laatste Parel' . Haar werk is Nederlandstalig geschreven, gesproken en gezongen door Veronique Efomi zelf en zijn ze verwikkeld in geluiden van ambient, synthwave en indie met Afrikaanse invloeden. In 2021 heeft Veronique haar eerste boek Rijker Dan De Koning uitgebracht. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal over haar onstuimige groeiproces.

Rodaan Al Galidi kiest Ildikó Snijders als kansmaker op de stimuleringsprijs als onderdeel van De Johnny 2021. Rodaan Al Galidi zag haar bij Lege Stoelen, een maandelijks open podium voor iedereen die gedichten wil laten horen. Ildikó Snijders viel hem op, omdat ze anders was dan de andere dichters die avond. "Zij droeg haar gedichten voor en was helder en zacht, en vooral dichtbij zichzelf. Zo rustig en liefdevol voor de woorden die ze bracht.", aldus Rodaan Al Galidi.
Ildikó Snijders is 22 jaar en evenals haar naam half Hongaars en half Hollands. "Een onstilbare nieuwsgierigheid om nieuwe kunst uit te proberen resulteerde in het ontdekken van de poëzie. Sindsdien schrijf ik gedichten naast mijn gitaar en vloeien er woorden naast mijn verf. Ik vind het prachtig hoe woorden een mens kunnen roeren of tot inzicht kunnen brengen, hoe zelfs één los woord duizend gezichten voortbrengt. Ik houd ervan te luisteren naar verhalen, te reizen doorgedachten buiten mijzelf om uiteindelijk te ontdekken dat die plek ook in mij bestond. De schoonheid van poëzie is voor mij extra bijzonder. Sommige schrijvers componeren, sommige schilders schrijven, sommige dichters zingen, dit hoop ik ook te leren. Door poëzie is mijn hoop om mensen bij elkaar te brengen, en een plek te kunnen creëren voor meer gevoel in de samenleving."