De Johnny

De genomineerden voor De Johnny 2021 zijn bekend! De jury heeft voor drie podiumdichters gekozen die momenteel midden in de spotlights staan. “Bij dit debuut kijken we behalve achterom dus nadrukkelijk ook vooruit: alle drie de genomineerden hebben veel gedaan, maar gaan naar we hopen en verwachten nog veel méér doen voor de podiumpoëzie in Nederland”, aldus de jury. Uiteindelijk kwamen de leden van de jury tot de volgende drie nominaties: Ellen Deckwitz, Rodaan Al Galidi en Babs Gons!

Lees hier meer over de genomineerden.
_____

De Johnny is een oeuvreprijs voor podiumpoëzie. De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. Dit kan zowel eigen werk zijn als een vertolking van werk van derden. De prijs bestaat uit een geldprijs van € 10.000, waarvan € 2.000 door de winnaar wordt besteed aan een opkomend talent naar keuze. Naast de geldprijs ontvangt de winnaar uit handen van de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord de Johnny van Doorntrofee. De winnaar wordt gekozen door een vakkundige jury.

Op 1 september wordt een shortlist bekend gemaakt, op 12 november 2021 wordt de prijs uitgereikt in Arnhem.

De poëzie bloeit als nooit tevoren op festivals en literaire avonden, de traditie van de orale woordkunst is in een nieuw jasje gestoken en kan rekenen op veel jonge en nieuwe beoefenaars.

De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. In de periode 1993 tot 2012 werd jaarlijks de Johnny van Doornprijs uitgereikt. Winnaars waren onder andere Simon Vinkenoog, Jules Deelder, Bart Chabot, Erik de Jong (Spinvis) en Nico Dijkshoorn.

De Johnny maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie 2021, een initiatief van Stichting Poëzieclub, en wordt uitgereikt in samenwerking met de Stichting voor Poëzie en het gesproken Woord.