Persbericht

Persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 3 februari 2021

16 BUNDELS OP DE LONGLIST VOOR DE GROTE POËZIEPRIJS 2021

Prijs de Poëzie organiseert de belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied: De Grote Poëzieprijs 2021. De prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige poëziebundel van 2020. De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000. Uit de 107 ingezonden bundels heeft de jury nu zestien bundels geselecteerd voor de longlist.

Jury

Welke dichter de poëzieprijs ontvangt, wordt beslist door een vijfkoppige jury die voor één jaar wordt benoemd. De jury van De Grote Poëzieprijs 2021 bestaat uit: Inez Boogaarts, directeur van Poetry International, Jeroen Dera, neerlandicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en poëzierecensent, Nisrine Mbarki, schrijver, dichter, literair vertaler en programmamaker, Thomas Möhlmann, dichter, programmamaker en schrijfdocent, en Frits Spits, neerlandicus en radiomaker, onder meer bekend van radioprogramma De Taalstaat.

107 bundels

Er werden 107 bundels ingezonden voor De Grote Poëzieprijs 2021. Daarvan werd 39% geschreven door een vrouw en 61% door een man. Ongeveer een kwart van de dichters woont in Vlaanderen, bijna driekwart in Nederland en enkele dichters daarbuiten. Voor het derde jaar op rij was De Grote Poëzieprijs opengesteld voor dichtbundels die in eigen beheer zijn uitgegeven; 8% van de bundels verscheen in eigen beheer.

De jury over de inzendingen

‘De 107 dichtbundels tonen een diversiteit aan stemmen, stijlen en thema’s. We vinden het spannend dat niet één vorm of taal overheerst: lyrische bundels liggen zij aan zij met modernistische of experimentele. Opvallend is dat veel dichters in hun bundel de blik richten op het eigen innerlijke leven – daartegenover staan dichtbundels waarin we reisden door de stad, de natuur en de tijd. De diversiteit aan inzendingen wijst ons eens te meer op de bijzondere kwaliteit van het genre: poëzie biedt vele mogelijkheden om iets over het leven, de werkelijkheid en onszelf te zeggen.

 

Na het bestuderen van de 107 bundels merkten we ook iets anders op: niet alleen de thematiek, maar ook de kwaliteit van de bundels is radicaal divers. We lazen bundels die ons van onze stoel deden opveren, bijvoorbeeld door het taalplezier dat ervan afspat, de knappe compositie van een gedicht (of alle gedichten samen), het evenwicht tussen scherpzinnigheid en toegankelijkheid, of door een raak beeld dat de dichter op precies de goede plek heeft opgetekend. Andere bundels stelden ons teleur omdat de dichter niet kritisch genoeg is geweest, niet nauwkeurig genoeg met de taal of te gemakzuchtig in de beeldspraak. We zien dat de doorwrochte blik van een ervaren redacteur een significant verschil kan maken. En dan zijn er nog de bundels die we boeiend of fris vonden, krachtig of gedurfd, maar die omwille van onze plicht een keuze te maken helaas de longlist niet hebben bereikt.

Na intensief beraad zijn we uitgekomen op een longlist van zestien titels – een diverse lijst die de verschillende stijlen hedendaagse poëzie vertegenwoordigt, met bundels van gevestigde namen, vernieuwende dichters en een debutant.’

 

Longlist van De Grote Poëzieprijs 2021:

Guillaume van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek)

Schokbos van Annelie David (Uitgeverij Oevers)

De hazenklager van Paul Demets (De Bezige Bij)

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan van Mattijs Deraedt (Poëziecentrum)

De bruidsvlucht van Annemarie Estor (Poëziecentrum)

Nederland in stukken van Maarten van der Graaff (Uitgeverij Pluim)

Rennen naar het einde van honger van Esther Jansma (Prometheus)

Veldwerk van Bernke Klein Zandvoort (Querido)

Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek)

& rol door van K. Michel (Atlas Contact)

Precieuze mechanieken van Erwin Mortier (De Bezige Bij)

In het vlees van Roelof ten Napel (Hollands Diep)

Wie was ik van Alfred Schaffer (De Bezige Bij)

Het stad in mij van Maud Vanhauwaert (Das Mag)

Big data van Anne Vegter (Querido)

Joodse gedichten van Nachoem M. Wijnberg (Uitgeverij Pluim)

Over de prijs, presentaties en prijsuitreiking

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2021 de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. De winnaar van de prijs ontvangt € 25.000, waarvan € 5.000 is bestemd voor een project ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie naar keuze van de winnende auteur.

Op weg naar de prijsuitreiking in juni presenteert Prijs de Poëzie inspirerende publieksprogramma's en educatieve trajecten die een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied. Het werk van de genomineerde dichters ligt aan die programma’s ten grondslag.

Voorlopige agenda De Grote Poëzieprijs 2021

eind maart 2021   Bekendmaking shortlist: de beste 5 bundels van de longlist.

juni 2021             Feestelijke uitreiking De Grote Poëzieprijs 2021 – vorm wordt nader bepaald, in overeenstemming met de regels omtrent Corona. 

Deelnemende organisaties en fondsen

De Grote Poëzieprijs 2021 wordt georganiseerd door Prijs de Poëzie, een productie van de Poëzieclub. De wedstrijden en bijbehorende educatieve trajecten en presentatiemomenten komen tot stand door de inzet en bijdragen van alle deelnemers, Elise Mathilde Fonds, Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie en Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot aan de redactie:

Voor aanvullende informatie, interviews of beeldmateriaal neemt u contact op met: 

Prijs de Poëzie

Claartje Nicolas (projectleider): e-mail">e-mail