Nog
  • 2021-01-01 00:00:00
tot de sluiting

Wat is De Grote Poëzieprijs?

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2021 de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met € 25.000 en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. Aan de prijs zijn inspirerende publieksprogramma's en educatieve trajecten verbonden die een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied.

De Grote Poëzieprijs 2021 wordt toegekend aan een bundel Nederlandstalige poëzie, voor het eerst in boekvorm gepubliceerd bij een gerenommeerde uitgever dan wel in eigen beheer, in een oplage van minimaal 250 exemplaren met ISBN-registratie, in de periode 1 januari 2020 t/m 31 december 2020. Inzenden voor De Grote Poëzieprijs 2021 kan van 1 september t/m 31 december 2020. 

De vijf genomineerden van De Grote Poëzieprijs 2020 waren:
Hogere natuurkunde - Ellen Deckwitz, verschenen bij Uitgeverij Pluim
Godface - Asha Karami, verschenen bij De Bezige Bij
Lijfrente - Vrouwkje Tuinman, verschenen bij Cossee : winnaar
Zon - Peter Verhelst, verschenen bij De Bezige Bij
het leven van sterren – marwin vos, verschenen bij het balanseer

Juryrapport
De jury concludeert dat de hedendaagse poëzie spannend is: 'Veel dichters durven het experiment aan te gaan, waardoor ze de grenzen van het genre oprekken. In de 118 deelnemende dichtbundels is een veelheid aan stemmen en benaderingen te lezen. Van zeer lyrisch tot onpersoonlijk en zakelijk, van breed uitwaaierend tot beknopt, van essayistisch tot abstract en impressionistisch, van miniatuurtjes die elk op zichzelf staan tot bundels die één groot verhaal vertellen. Veel dichtbundels zijn uitgesproken en geëngageerd. De inzendingen beslaan een breed scala aan onderwerpen, waarbij het politieke niet geschuwd wordt en het in het bijzonder opvalt dat klimaatverandering zich sterk geworteld heeft in het poëtisch bewustzijn. We waren blij verrast met de inzendingen van geïllustreerde poëzie en kinderpoëzie, al is daar geen nominatie uit voortgekomen. De diversiteit aan poëzie maakt nu al nieuwsgierig naar de dichtbundels die het komende jaar zullen worden ingezonden.

Dit was het tweede jaar waarin ook in eigen beheer uitgegeven dichtbundels ingezonden konden worden. We ontvingen er vijftien. Daarnaast was er een tiental bundels dat verscheen bij zeer kleine uitgeverijen met slechts enkele titels in het fonds. Helaas hebben ook die de shortlist niet bereikt, al bleven sommige bundels tijdens de jurering lang meedingen. Daaruit trekken wij de les dat de geoefende blik van een ervaren redacteur essentieel is om een bundel tot een ijzersterk werk te maken, en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen niet noodzakelijk is. Dat gezegd zijnde weten we uit ervaring hoeveel een poëziepublicatie in eigen beheer kan opleveren en hoe dankbaar en leerzaam een keuze voor die weg dus wel degelijk kan zijn.' Aldus de jury.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2020 bestond uit Roos Van Acker, Noraly Beyer, Anna de Bruyckere, Babs Gons en Kila van der Starre.