Jury 2021


In het najaar van 2020 maken we de jury van De Grote Poëzieprijs 2021 bekend. De jury van de Grote Poëzieprijs 2020 bestond uit: 


roos

Roos Van Acker (1976) is opgegroeid in Eeklo en heeft haar hele jeugd woordkunst en drama gevolgd aan de academie. Het levert haar de oorkonde van stad Eeklo op. Vader Alfred Van Acker heeft haar de liefde voor taal met de paplepel ingegeven. Haar grootvader Georges Van Acker gaf het tijdschrift Kruispunt uit, waarin hij jonge dichters een platform gaf. Ze studeerde Germaanse Talen aan de UGent. Ruim vijftien jaar lang ging ze voor VT4 op avontuur: ze verkende de wijde wereld door programma's als Expeditie Robinson en Peking Express te presenteren. Al jarenlang is ze ook een vaste stem bij Studio Brussel, wat haar een reeks Humo’s Pop Poll-medailles heeft opgeleverd. Ze presenteert elke weekendochtend 'De tijdloze' op Studio Brussel. Daarnaast geeft ze les aan Thomas More Hogeschool in Mechelen en heeft net een theatertournee achter de rug. 

noraly

Noraly Beyer werd geboren op Curaçao uit Surinaamse ouders en was redacteur/presentator van het NOS Journaal (1985-2009) en de Wereldomroep (1983-2009). Daarna is ze actief geworden in de kunst- en cultuursector. Ze stond aan de wieg van de Code Culturele Diversiteit, tegenwoordig Code Diversiteit & Inclusie. Ze deed research voor theatermakers. Af en toe stond ze ook op het toneel, o.m. in  de theatervoorstellingen Ajax, Hemel boven Berlijn, Medea en had ze een rol in de Wijksafari in de Bijlmer. In 2018 was ze de verteller in The Passion. Voor De Grote Suriname Tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam schreef ze de monoloog over Anton de Kom. Met regelmaat presenteert Beyer debatten en ze is bestuurslid van een culturele instelling. In 2009 werd ze ridder in de orde van Oranje Nassau. In dat jaar ontving ze ook de Cosmic Award voor haar rol als pleitbezorger voor meer diversiteit in de Nederlandse media. 

anna

Anna de Bruyckere (1987) schrijft sinds de millenniumwisseling poëzie; later is ze ook toneel, essays en verhalen gaan schrijven. Ze treedt regelmatig op en publiceerde in o.m. Het Liegend Konijn, De Brakke Hond en Deus ex Machina. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Middelburg. In 2020 verschijnt haar poëziedebuut bij uitgeverij Cossee. Ze werkt als filosoof, docent en tekstschrijver.

babs

Babs Gons.
Deze Amsterdamse schrijver, performer, host en docent is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven waar een  nieuwe generatie talent uit is voortgekomen. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.m. Zuid-Afrika, Soedan, Curaçao en Brazilië. Babs Gons (1971) presenteert daarnaast verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze o.m. op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in de Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft regelmatig artikelen en columns, zoals ze eerder deed voor o.m. het literair tijdschrift Awater en Het Parool. 


kila

Kila van der Starre (1988) is literatuurwetenschapper en poëziecriticus. Ze geeft les aan Universiteit Utrecht en Hogeschool van Amsterdam en rondt een proefschrift af over poëzie buiten het boek, waaronder straatpoëzie, Instagrampoëzie en poëzietatoeages. In 2016 stelde ze samen met Jeroen Dera en Sarah Posman de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium samen, in 2017 publiceerde ze het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland en lanceerde de crowdsourcingswebsite Straatpoezie.nl en in 2018 gaf ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie uit.

foto's Annelies Verhelst