Prijs de Poëzie

Onder de noemer Prijs de Poëzie worden De Grote Poëzieprijs (sinds 2019 de opvolger van de VSB Poëzieprijs) en De Gedichtenwedstrijd (voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd) georganiseerd door de Poëzieclub. Met de prijs voor de beste bundel en de prijs voor het beste ingezonden gedicht van het jaar geeft Prijs de Poëzie een actueel beeld van geschreven poëzie in het Nederlands taalgebied. Rond de prijzen worden educatieprogramma’s met jongeren georganiseerd en zijn in Vlaanderen en Nederland publieksprogramma’s in theaters en bibliotheken te bezoeken.

Indienen voor De Gedichtenwedstrijd 2021 kan tussen 1 oktober 2020 en 31 december 2020

Indienen voor De Grote Poëzieprijs 2021 kan tussen 1 september 2020 en 31 december 2020

Vrouwkje Tuinman wint De Grote Poëzieprijs 2020

De jury van De Grote Poëzieprijs koos uit de vijf genomineerde bundels unaniem voor Tuinmans bundel Lijfrente. In de fotocarrousel leest Anna de Bruyckere - één van de vijf juryleden - de laudatio voor. De winnaar werd op 30 maart jl. bekendgemaakt door Andrea van Pol in het NPO 4 radioprogramma Opium. We danken de AVROTROS voor de medewerking.

De prijsuitreiking die zaterdag 21 maart in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zou plaatsvinden, werd afgelast wegens de maatregelen rond het Coronavirus.

Onze hartelijke felicitaties aan Vrouwkje Tuinman!

Lees het volledige juryrapport HIER.

De Gedichtenwedstrijd: Een geluk als nieuwe wijn geschonken

De honderd beste gedichten van De Gedichtenwedstrijd 2020 zijn gepubliceerd in de bloemlezing Een geluk als nieuwe wijn geschonken – uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent. 

De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige (amateur)gedicht met een bedrag van €10.000, het hoogste geldbedrag ter wereld voor één gedicht. De winnaar van De Gedichtenwedstrijd 2020 is Yannick Van Puymbroeck uit Gent! De jury was zeer onder de indruk van het gedicht De American Supremacy Dream dromen. Uit het juryrapport: "De American Supremacy Dream dromen is zowel een baldadige ode aan Frank Zappa als een groteske satire op het leven en handelen van techmiljardairs." Lees hier verder.

Prijs de Poëzie

Prijs de Poëzie wil met bestaande en nieuwe partners uitgroeien tot een platform dat even levendig en veelzijdig is als de Nederlandstalige poëzie zelf en die poëzie met kracht over het voetlicht brengen. Tussen sluiting van de indientermijnen en de prijsuitreiking zijn in Nederland en Vlaanderen verschillende poëziepresentaties en educatieve programma’s te zien.

Wilt u meer weten over of deelnemen aan De Grote Poëzieprijs of De Gedichtenwedstrijd? Klik op de betreffende pagina's om meer informatie te vinden. 

Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met: algemeen[at]prijsdepoezie.nl.

Prijs de Poëzie is een productie van de Poëzieclub en wordt mede mogelijk gemaakt door De Brakke Grond, Elise Mathilde Fonds, Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands LetterenfondsLiteratuur Vlaanderen, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Lirafondsde Turing Foundation, School der Poëzie en Poetry International.

De organisatie van de wedstrijden en het prijzengeld worden volledig betaald uit de donaties van bovenstaande fondsen en organisaties en de deelnamegelden. Daarnaast doneren de medewerkers van de Poëzieclub hun tijd om mee te helpen dit project tot een succes te maken. Ook alle juryleden verrichten hun werkzaamheden tegen een geringe onkostenvergoeding. De wedstrijden noch de Poëzieclub hebben een winstoogmerk. Mochten er in de toekomst wel opbrengsten uit de wedstrijden zijn, dan zullen die uitsluitend ten goede komen aan de ondersteuning en promotie van Nederlandstalige poëzie.