Wat is De Grote Poëzieprijs?

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2020 de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met € 25.000 en is de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel. Aan de prijs zijn inspirerende publieksprogramma's en educatieve trajecten verbonden die naast de genomineerde bundels en dichters tevens een beeld geven van de actuele stand van zaken van poëzie in het Nederlands taalgebied.

De Grote Poëzieprijs 2020 wordt toegekend aan een bundel Nederlandstalige poëzie, voor het eerst in boekvorm gepubliceerd bij een gerenommeerde uitgever dan wel in eigen beheer, in een oplage van minimaal 100 exemplaren met ISBN-registratie, in de periode 1 januari 2019 – 20 december 2019.

De vijf genomineerden van de tweede editie van de Grote Poëzieprijs zijn:

• Hogere natuurkunde - Ellen Deckwitz, verschenen bij Uitgeverij Pluim

• Godface - Asha Karami, verschenen bij De Bezige Bij

• Lijfrente - Vrouwkje Tuinman, verschenen bij Cossee

• Zon - Peter Verhelst, verschenen bij De Bezige Bij

• het leven van sterren – marwin vos, verschenen bij het balanseer

De winnaar van De Grote Poeziëprijs 2019 is Vrouwkje Tuinman met haar bundel Lijfrente.

De jury, die bestaat uit Roos Van Acker, Germanist, tv-presentator, radiomaker en zangeres; Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en de Wereldomroep; Anna de Bruyckere, schrijver van poëzie, toneel, essays en verhalen; Babs Gons, schrijver, performer en stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus, kreeg 118 dichtbundels ter beoordeling binnen.

De jury concludeert dat de hedendaagse poëzie spannend is: 'Veel dichters durven het experiment aan te gaan, waardoor ze de grenzen van het genre oprekken. In de 118 deelnemende dichtbundels is een veelheid aan stemmen en benaderingen te lezen. Van zeer lyrisch tot onpersoonlijk en zakelijk, van breed uitwaaierend tot beknopt, van essayistisch tot abstract en impressionistisch, van miniatuurtjes die elk op zichzelf staan tot bundels die één groot verhaal vertellen. Veel dichtbundels zijn uitgesproken en geëngageerd. De inzendingen beslaan een breed scala aan onderwerpen, waarbij het politieke niet geschuwd wordt en het in het bijzonder opvalt dat klimaatverandering zich sterk geworteld heeft in het poëtisch bewustzijn. We waren blij verrast met de inzendingen van geïllustreerde poëzie en kinderpoëzie, al is daar geen nominatie uit voortgekomen. De diversiteit aan poëzie maakt nu al nieuwsgierig naar de dichtbundels die het komende jaar zullen worden ingezonden.

Dit was het tweede jaar waarin ook in eigen beheer uitgegeven dichtbundels ingezonden konden worden. We ontvingen er vijftien. Daarnaast was er een tiental bundels dat verscheen bij zeer kleine uitgeverijen met slechts enkele titels in het fonds. Helaas hebben ook die de shortlist niet bereikt, al bleven sommige bundels tijdens de jurering lang meedingen. Daaruit trekken wij de les dat de geoefende blik van een ervaren redacteur essentieel is om een bundel tot een ijzersterk werk te maken, en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen niet noodzakelijk is. Dat gezegd zijnde weten we uit ervaring hoeveel een poëziepublicatie in eigen beheer kan opleveren en hoe dankbaar en leerzaam een keuze voor die weg dus wel degelijk kan zijn.' Aldus de jury.

        


DEELNAME 

De coronacrisis heeft impact op de organisatie van Prijs de Poëzie en daarom is het momenteel (nog) niet mogelijk om bundels in te zenden voor de volgende editie. Houd de website in de gaten om het nieuws hierover te volgen.


balk met lira klein