Jury 2021

Nadat alle gedichten zijn binnengekomen worden alle inzendingen anoniem beoordeeld door de voorjury - een grote groep poëzielezers, onder meer bestaande uit redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en het Poëziecentrum Gent.

De beoordeling vindt plaats in drie rondes. In alle rondes blijf je als deelnemer anoniem voor de (voor)juryleden: een garantie voor een eerlijke en onbevooroordeelde jurering. 

Eerste ronde: ja/nee
De eerste ronde is een ja/nee-ronde. Alleen de duizend beste gedichten gaan door naar de tweede ronde, de rest valt af.
Zodra de uitslag bekend is, ontvang je per e-mail bericht of je door bent naar de tweede ronde. De uitslag komt ook in je account te staan.

Tweede ronde: persoonlijke beoordeling
In de tweede ronde kiezen de vijftien leden van de voorjury uit de overgebleven duizend gedichten de Top 100. De gedichten in de tweede ronde voorzien zij persoonlijk van feedback.
Zodra de uitslag bekend is, ontvang je per e-mail bericht of je door bent naar de Top 100. Je kunt ook inloggen in je account om de uitslag te zien.

Derde ronde: Top 100
In de derde ronde neemt de hoofdjury, onder leiding van Dichter des Vaderlands, het over.
De hoofdjury kiest uit de Top 100 de eerste, tweede en derde prijs en schrijft een juryrapport.


De hoofdjury van De Gedichtenwedstrijd 2021 wordt in het najaar van 2020 bekendgemaakt.

De hoofdjury van De Gedichtenwedstrijd 2020 bestond uit:

Tsead Bruinja (1974) was de juryvoorzitter van de Gedichtenwedstrijd. Sinds februari 2019 is hij dichter des Vaderlands. Hij dicht in het Fries en in het Nederlands. Zijn recentste bundels zijn Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018) en Ik ga het donker maken in de bossen van (2019). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij werkzaam als docent en werkt hij regelmatig samen met muzikanten, beeldend kunstenaars en vormgevers.


tsead

Gershwin Bonevacia (1992), schrijver en stadsdichter van Amsterdam, geeft op filosofische en poëtische wijze vorm aan onderwerpen als duurzaamheid, onderwijs en zelfs Harry Potter. Hij staat maandelijks in het Parool met een gedicht en droeg o.m. voor bij het Koningshuis en de NTR. Bonevacia debuteerde in 2018 met de dichtbundel Ik heb een fiets gekocht, waarin hij een fietstocht gebruikt als metafoor op het leven. Daarnaast werkte hij als samensteller mee aan Hard Op, een staalkaart van de spoken word-scene in Nederland. Achter de stormachtige ontwikkeling van Gershwin Bonevacia schuilt ook een uiterst inspirerend verhaal over hoe hij zich als dyslecticus heeft ontpopt tot de woordkunstenaar die hij vandaag de dag is. “Ik wil dichter zijn, dichter bij mezelf, maar ook dichter bij jou", aldus Gershwin Bonevacia.

gershwin

Maxim Februari (1963) is schrijver en columnist van NRC Handelsblad. Hij publiceerde essays en romans, waaronder Klont en De literaire kring. In 2019 verscheen zijn essaybundel De onbetrouwbare verteller. In 2004 was hij jurylid van de VSB Poëzieprijs. Hij heeft de C.C.S. Croneprijs 2019 ontvangen én hij is de winnaar van de P.C. Hooftprijs 2019.
Dominique De Groen (1991) is schrijver, beeldend kunstenaar en medeoprichter van Marktcorruptie, een label voor DIY-uitgaves. Ze publiceerde de dichtbundels Shop Girl (2017) en Sticky Drama (2019), werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018 en ontving de Frans Vogel Poëzieprijs 2019. Het afgelopen jaar was ze gastschrijver van tijdschrift nY. Momenteel werkt ze aan een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears.


dominque


Asha Karami
debuteerde in 2017 met haar gedichten in nY en de Poëziekrant. Haar werk verscheen daarna in o.m. De Gids, Terras, Het Liegend KonijnTirade en Revisor. In 2018 werd Karami tweede bij het NK Poetry Slam en won de juryprijs. Datzelfde jaar stond ze op het podium van Vers van het Mes in Perdu en won ze de jaarfinale van de Festina Lente Poëzieslag. Karami’s debuutbundel Godface verscheen september 2019 bij De Bezige Bij. Naast het schrijven werkt Karami als jeugdarts en ringarts bij vechtsportgala's.


asha

foto's Annelies Verhelst