Jury 2021

Binnenkort maken we de hoofdjury bekend van De Gedichtenwedstrijd 2021. 

_______

Nadat alle gedichten zijn binnengekomen worden alle inzendingen anoniem beoordeeld door de voorjury - een grote groep poëzielezers, onder meer bestaande uit redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en het Poëziecentrum Gent.

De beoordeling vindt plaats in drie rondes. In alle rondes blijf je als deelnemer anoniem voor de (voor)juryleden: een garantie voor een eerlijke en onbevooroordeelde jurering. Meer informatie over de jurering vind je in het reglement.

De hoofdjury van De Gedichtenwedstrijd 2020 bestaat uit:


Nikki Dekker (1989) is schrijver en radiomaker. Ze publiceerde o.m. in Hollands Maandblad en De Gids, en maakt podcasts voor de VPRO en NTR.  In 2018 verscheen haar chapbook een voorwerp dat nog leeft, een verzameling essays en poëzie. Nikki is geselecteerd voor de tweede editie van CELA en werkt aan een debuutroman die zal verschijnen bij De Bezige Bij.


Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. In 2016 verscheen haar recentste roman Afscheidstournee. In september 2019 kwam haar bundel Lijfrente uit, die werd bekroond met De Grote Poëzieprijs 2020. Vrouwkje schrijft regelmatig teksten en libretto’s voor muziektheater.

Yannick Van Puymbroeck (1989) is dichter en theatermaker. In 2020 won hij met zijn gedicht De American Supremacy Dream dromen de elfde editie van De Gedichtenwedstrijd. De jury omschreef zijn stijl als ‘een sci-fi upgrade van Paul van Ostaijen’. In zijn werk probeert hij het sjabloon van het leven te deconstrueren. Intertekstuele referenties aan popcultuur vormen een motief in zijn teksten. Momenteel werkt hij aan een poëziebundel en een roman.Jelle Van Riet (1971) is freelance literair journalist en columnist. Zij schrijft voor De Standaard, treedt vaak op als interviewer en gastvrouw en zetelde ook eerder al in verschillende literaire jury's. Ze is het hoofd en het hart van RIETEPETITE, dat verleidelijke projecten op touw zet met kwaliteitsrijke (jeugd)literatuur en poëzie als potgrond.

Lieke Marsman (1990) is schrijver, dichter en filosoof. In januari 2021 is ze benoemd tot Dichter des Vaderlands. Haar poëziedebuut Wat ik mezelf graag voorhoud (2011) werd o.m. bekroond met de C. Buddingh' prijs en haar debuutroman Het tegenovergestelde van een mens (2017) werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs. Haar nieuwste bundel, In mijn mand, is net verschenen.


foto's Annelies Verhelst