Jury 2020

Nadat alle gedichten zijn binnengekomen worden alle inzendingen anoniem beoordeeld door de voorjury - een grote groep poëzielezers, onder meer bestaande uit redacteuren van het poëzietijdschrift Awater en het Poëziecentrum Gent.

De beoordeling vindt plaats in drie rondes. In alle rondes blijf je als deelnemer anoniem voor de (voor-)juryleden: een garantie voor een eerlijke en onbevooroordeelde jurering. Een pseudoniem kiezen is niet nodig, maar mag wel. 

Eerste ronde: ja/nee
De eerste ronde is een ja/nee-ronde. Alleen de duizend beste gedichten gaan door naar de tweede ronde, de rest valt af.
Zodra de uitslag bekend is, ontvang je per e-mail bericht of je door bent naar de tweede ronde. De uitslag komt ook in je account te staan.
De uitslag van de eerste ronde wordt begin februari 2020 bekendgemaakt.

Tweede ronde: persoonlijke beoordeling
In de tweede ronde kiezen de vijftien leden van de voorjury uit de overgebleven duizend gedichten de Top 100. De gedichten in de tweede ronde voorzien zij persoonlijk van feedback.
Zodra de uitslag bekend is, ontvang je per e-mail bericht of je door bent naar de Top 100. Je kunt ook inloggen bij je account om de uitslag te zien.
De uitslag van de tweede ronde wordt eind februari 2020 bekendgemaakt, de persoonlijke beoordeling wordt begin maart 2020 naar de deelnemers verstuurd.

Derde ronde: Top 100
In de derde ronde neemt de hoofdjury, onder leiding van Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, het over.
De hoofdjury kiest uit de Top 100 de eerste, tweede en derde prijs en schrijft een juryrapport.
Tijdens de feestelijke prijsuitreiking eind maart 2020 rond Wereld Poëziedag wordt bekendgemaakt welke gedichten hebben gewonnen.

Tsead Bruinja
is Dichter des Vaderlands en de juryvoorzitter van De Gedichtenwedstrijd 2020.
Tsead is dichter in het Fries en in het Nederlands. Zijn meest recente bundels zijn Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden (2015) en Hingje net alle klean op deselde kapstôk / Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok (2018). Bruinja stelt bloemlezingen samen, recenseert, presenteert, interviewt en treedt op in binnen en buitenland. Daarnaast is hij werkzaam als docent en werkt hij regelmatig samen met muzikanten, beeldend kunstenaars en vormgevers.De jury voor De Gedichtenwedstrijd 2020 wordt in overleg met Tsead samengesteld.