DE GEDICHTENWEDSTRIJD

De Gedichtenwedstrijd 2021 wordt geopend op 1 oktober 2021. Vanaf dan kun je weer gedichten indienen.

-----------------------------
De winnaars van De Gedichtenwedstrijd 2020 zijn bekendgemaakt op 20 maart, live vanuit de OBA in Amsterdam. De jury en de organisatie feliciteren de winnaars van harte!

1e prijs: Sascha Beernaert met Mummie
2e prijs: Gerda Posthumus met Chaos
3e prijs: Elianne van Elderen met '100 SONGS EVERY 2000'S KID WILL REMEMBER'
Je leest het juryrapport en de gedichten hier.


Wat is de Gedichtenwedstrijd?

De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar en staat open voor zowel professionele dichters als amateurs.

Deelname
Vanaf 1 oktober 2021 kun je je gedichten weer inzenden voor De Gedichtenwedstrijd. Per ingezonden gedicht wordt een bedrag van € 5,00 (incl. BTW) gevraagd voor deelname. De indientermijn sluit op 31 december 2021 om 23:59 uur.

Anonieme beoordeling
Het beoordelen van poëzie is een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van onze jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld, omdat de gedichten anoniem worden beoordeeld. De gedichten worden willekeurig aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een onbevooroordeelde verdeling. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.

Prijzen
De winnaar van De Gedichtenwedstrijd ontvangt € 10.000, het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld. Ook de andere prijzen zijn niet gering: de tweede prijs bedraagt    € 3.000 en de derde prijs € 1.500.
Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Turing Foundation.

Erkenning

De wedstrijd biedt meer dan financieel gewin alleen. Wie meedoet aan De Gedichtenwedstrijd maakt kans op brede erkenning, een nieuw publiek of vindt de weg naar een uitgeverij, zoals Dennis Gaens (derde prijs 2009) en Mieke van Zonneveld (hoofdprijs 2014) hebben laten zien.

Wedstrijdbundel
Alle gedichten in de Top 100 worden opgenomen in de wedstrijdbundel. Deze bloemlezing wordt uitgegeven door Poëziecentrum Gent en is vanaf de uitreiking in maart beschikbaar. 

Professionele feedback Awater en Poëziekrant
De 1.000 gedichten die tot de tweede ronde doordringen, krijgen een persoonlijke beoordeling van de medewerkers van de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant. Met deze professionele feedback kun je als beginnend dichter je voordeel doen.

Prijsuitreiking en winnaars 2020
De prijsuitreiking van Prijs de Poëzie die zaterdag 21 maart 2020 in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zou plaatsvinden is afgelast wegens de maatregelen rond Covid-19. De organisatie heeft daarom besloten om de winnaars van De Gedichtenwedstrijd 2020 online bekend te maken. Bekijk de video en lees hier de juryrapporten en de gedichten van de winnaars.

Het doel van de wedstrijd is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie.
De wedstrijd werd tussen 2009 en 2019 georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd en is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland. Sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 22.000 dichters circa 100.000 gedichten ingezonden.