• Prijsuitreiking 11 editie

Wat is de Gedichtenwedstrijd?

Winnaars van De Gedichtenwedstrijd

Hierboven zie je de video waarin de winnaars van De Gedichtenwedstrijd bekend zijn gemaakt. 
De prijsuitreiking van Prijs de Poëzie die zaterdag 21 maart in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zou plaatsvinden is afgelast wegens de maatregelen rond Covid-19. 
Lees hier de juryrapporten en de gedichten van de winnaars. 

Top 100 bundel: Een geluk als nieuwe wijn geschonken

De honderd beste gedichten van De Gedichtenwedstrijd zijn gepubliceerd in de bloemlezing Een geluk als nieuwe wijn geschonken – uitgegeven door het Poëziecentrum in Gent. Via dit bestelformulier kunt u de bundel bestellen à €7,50 per exemplaar (dit bedrag is inclusief portokosten).

Wat is De Gedichtenwedstrijd?

De Gedichtenwedstrijd bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar en staat open voor zowel professionele dichters als amateurs. Het doel van de wedstrijd is om meer mensen in Nederland en België te inspireren en te enthousiasmeren voor poëzie.
De Gedichtenwedstrijd is de afgelopen 10 jaar georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd. Sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 20.000 dichters meer dan 90.000 gedichten ingezonden. 

Prijzen
De winnaar van De Gedichtenwedstrijd ontvangt € 10.000, het hoogste geldbedrag voor één gedicht ter wereld. 
Ook de andere prijzen zijn niet gering: de tweede prijs bedraagt € 3.000 en de derde prijs € 1.500.
Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de Turing Foundation.

Erkenning
De wedstrijd biedt meer dan financieel gewin alleen. Wie meedoet aan De Gedichtenwedstrijd maakt kans op brede erkenning, een nieuw publiek of vindt de weg naar een uitgeverij, zoals Dennis Gaens (derde prijs 2009) en Mieke van Zonneveld (hoofdprijs 2014) hebben laten zien.

Professionele feedback van Awater en Poëziekrant
De 1.000 gedichten die tot de tweede ronde doordringen, krijgen een persoonlijke beoordeling van de medewerkers van de poëzietijdschriften Awater en Poëziekrant. Professionele feedback waar je als beginnend dichter je voordeel mee kunt doen.

Wedstrijdbundel
Alle gedichten in de Top 100 worden opgenomen in de wedstrijdbundel. Deze bloemlezing wordt uitgegeven door Poëziecentrum Gent en is vanaf de uitreiking in maart beschikbaar.

Deelname
Wegens het Coronavirus is de organisatie van Prijs de Poëzie genoodzaakt de komende editie uit te stellen tot nader bericht. Dit betekent concreet dat het momenteel niet mogelijk is om gedichten in te dienen.

Gedichten kunnen worden ingezonden via de pagina Doe Mee!. Per ingezonden gedicht wordt een bedrag van € 5,00 (incl. BTW) gevraagd voor deelname. 

Anonieme beoordeling 
Het beoordelen van poëzie is een subjectieve zaak, ondanks de onafhankelijkheid en deskundigheid van onze jury. Het selectieproces is echter eerlijk en onbevooroordeeld, omdat de gedichten anoniem worden beoordeeld. De gedichten worden volgens een willekeurig procedé aan de leden van de voorjury toegewezen, zodat er sprake is van een evenwichtige verdeling. Zo kunnen verschillende gedichten van één dichter nooit door hetzelfde jurylid beoordeeld worden. Ook de hoofdjury krijgt de namen van de dichters niet te zien.

Wil je meer weten over de voordelen die de wedstrijd biedt voor beginnende én gevorderde dichters, of over hoe de wedstrijd in z'n werk gaat, maak dan je keuze in het menu hierboven. Heb je een vraag? Kijk dan bij de veelgestelde vragen of stuur een email naar algemeen[at]prijsdepoezie.nl.  

De wedstrijd is geïnspireerd op de succesvolle National Poetry Competition in Engeland, die al sinds jaar en dag duizenden poëzieliefhebbers mobiliseert. De poëziewedstrijd is daar sinds 1978 een groot succes; ieder jaar doen er weer duizenden mensen mee. De wedstrijd genereert aandacht voor poëzie en helpt bekende dichters en nieuwe dichttalenten aan een podium.

met ;lira